תנוחת ההנקה הנוחה עבורינו

מאת : לירון פיאחוטה, IBCLC.

אחד האתגרים של הנקה לאחר הלידה הוא למצוא את התנוחה בה יהיה לנו נוח להניק. התנוחה האידיאלית היא כזאת שלתינוק וגם לאמא יהיה נוח. 

הנוחות של התינוק נמדדת ביכולת שלו לינוק לאורך זמן, בכך שאין לו קושי לנשום, כי האף ממוקם לצד השד ולא שקוע בתוכו, בכך שאין לחץ על הראש של התינוק , שמשקל גופו מוחזק היטב ואין לו תחושה של חוסר בטיחות או תחושה שהוא עלול ליפול בכל רגע. שגופו פונה לגופה של אימו, הצוואר פתוח והוא מסוגל להתחבר אל השד באופן יעיל ולינוק בנינוחות.

כשאנחנו מדברות על הנוחות של האם העניינים מעט מסתבכים, ולמה בעצם? כי יש לנו האימהות נטייה לשים את עצמנו בעדיפות נמוכה יותר – קודם שלתינוק יהיה נוח, העיקר שהוא ינק ואני אתמודד עם הכאב וכו'. זאת טעות. בהחלט, בגילאים המאוד רכים חשוב מאוד לתת ליתנוק, לשים אותו בעדיפות גבוהה, אך כאמא מניקה, כאבים בהנקה או כאבים הנגרמים בשל ההנקה כמו כאבי שרירים וכו, דווקא פוגעים בהנקה. יש השפעה על שחרור ההורמונים החיוניים להנקה, על שחרור החלב ולעיתים השפעה על החיבור בין האימא לתינוק היונק שלה. כשאת בבית, את יכולה ליצר לעצמך פינה שתשמש אותך כ"קן" להנקה. פינה בסלון עם כריות הנקה, או על המיטה בחדר השינה שלך, או לבחור להשתמש בכורסת הנקה שיכולה לספק עבורך את הסביבה המתאימה, הנוחה, התומכת פיזית, ולאפשר לך את אותה ההנקה הנוחה אותה את מחפשת. יש קסם ביצירת המרחב הקטן הזה עבור האם ועבור התינוק.

כורסאות הנקה

כורסאות הנקה, או כורסאות נדנדה, משמשות אימהות והורים זה מאות שנים. הן מאפשרות מרחב קבוע ונעים עבור ההורה והתינוק שלו. משמשות להאכלה של התינוקות, להנקה, הרגעה של תינוק בוכה, הרדמות במהלך היום והלילה ואפילו למנוחה של ההורים בין לבין. כורסא שכזו יכולה לשמש  גם הורים לפעוטות לזמן יחד כמו הקראת סיפור או זמן חיבוק. לעיתים כורסת ההנקה הופכת למקום ההכי כיפי בבית וכל אחד מהילדים ישמח לשבת עליה יחד עם אמא או אבא ולהתכרבל, ואפילו נוכל למצוא עליה את המתבגר קורא ספר, או את סבתא מוצאת רגע של מנוחה כשהיא באה לבקר.

במהלך ההריון הכורסא יכולה להיות גם שימושית עבורך, כפינה נוחה להרגיע את כאבי הגב והרגלים, ויולדות אפילו משתפות כי העבירו חלק מהצירים בנדנוד על גבי הכורסא.

כורסת הנקה אינה חייבת להיות כורסת נדנדה. מדובר על כורסא נוחה, מרווחת , המאפשרת לך ליצור מקום נעים בתוך חדר התינוק או במרחב הציבורי של הבית בו תרגישי נוחות והטחון יחד עם הגור הקטן שלך. כורסאות הנקה יכולות להיות כורסאות ריקליינר, או כאלו המסתובבות על צירן, ולא רק כאלו המתנדנדות. העיקר שתייצר עבורך את המרחב הנוח והמתאים להניק ולהרגיע את התינוקת.

בעצם אנחנו יכולות לומר כי לכורסת הנקה שימושים רבים והיא בהחלט יכולה לשרת את המשפחה כולה לאורך זמן. 

מהם השיקולים אליהם כדאי לנו להתייחס כשאנחנו מתכננות לרכוש כורסאת הנקה?

  1. הנוחות – הנקה לעיתים היא עניין לא פשוט, וגם דבר שלוקח זמן רב. לכן גדאי שהמקום בו אני אבחר להניק יהיה נוח עבורי מאוד, הן להנקה, והן להרגעת התינוקת. הרדמה או האכלת התינוק כשאנו עייפים מאוד באמצע הלילה גם הן משימות לא פשוטות וגם כאן כדאי שיהיה לנו נוח ובטוח לשבת עם התינוק בכורסא. 

חשוב גם שהכורסא תהיה מספיק מרווחת עבורך ועבור התינוק, ואפילו שתוכלי להוסיף כרית או שתיים בנוחות ולא יהיה לכם צפוף. שימוש בכריות נפוץ לאורך כל תקופת ההנקה, הן לתמיכה בתינוק והן לתמיכה בגוף שלך. 

מומלץ שלכורסא ייהיו מסעדים – ידיות תמיכה לזרועות וגובה הנכון כך שתהיה לך תמיכה לזרועות במהלך הישיבה, הלעיתים ארוכה מאוד, בכורסא. נקודה חשובה נוספת, היא שאם את לא מגיעה עם כפות הרגליים לרצפה, מומלץ לרכוש הדום, לשם ישיבה נכונה יותר.

גב הכורסא צריך להיות בהטיה קלה אחורה, ולא ישר מידי, על מנת שלא יווצר מתח בצוואר או בגס בישיבה ממושכת על הכורסא. 

  1. אופן הנדנוד של כורסת ההנקה – נדנוד ונענוע ידועים כמסייעים להרגעת התינוק ואיפלו מקלים לעיתים על החיבור בהנקה. התינוקות הרכים שלנו רגילים לנדנוד ותנועתיות עוד מימי הרחם, ובהחלט מצפים לתנועה גם מחוצה לו. 

כורסאות הנקה שונות נעות במנגנוני תנועה שונים. האם הנדנוד הוא על גבי רגלי עץ (rocking) או שמנגנון הנדנוד נע אחורה וקדימה (sliding)? אלו משפיעים על המרחב לו הכורסא זקוקה בחלל החדר. אציין כי לכל הורה יש סוג אחר של נדנוע שמרגיע ונעים לו, ולכן כדאי להתנסות בסוג התנועה לפני שאתם רוכשים כורסת הנקה. בנוסף, במידה והכורסא מגיעה עם הדום, האם ההדום נע גם הוא או שהוא יציב וללא תנועה.

  1. תנועתיות הכורסא – כורסת הנקה לא חייבת להתנדנד. את יכולה לבחור בכורסא עם ריקליינר או זאת המסתובבת על ציר ומאפשרת לנוע לצדדים ולא בנדנוד. חשוב לוודא שמנגנוני התנועה בטיחותיים, שלא ניתן ליפול מהכורסא ושתינוק זוחל לא יוכל להפצע או להשרט ממנגנוי התנועה הממוקמים קרוב למשטחי הזחילה. 
  2. יציבות – אחד הדברים החשובים ביותר שאולי לא היינו חושבות עליהם נגיד ברכישת ספה, היא הקלות להתרומם מהכורסא. תחשבי על לילה ארוווך וסופסוף התינוקת נרדמה, וכעת את מתקשה לקום. כל החוויה נפגמת בדקה אחת. 

מומלץ לוודא כי המשקל המקסימלי שהכורסא יכולה לשאת בנדנוד מתאים לצרכים של בני הבית, ולזכור כי פעוטות עד גיל 6 יכולים לשקול עד כ 25 ק"ג פחות או יותר, וזהו פחות או יותר הגיל העליון בו הם נהנים לשבת על ההורה ולהקשיב לסיפור יחד. 

  1. פרקטיות – גודל שמתאים לחלל, וגם בעצם שיהיה מקום להניע את הכורסא המתנדנדת בנוחות. חומרים טבעיים שאינם גורמים לגירוי בעור גם לאחר ישיבה ממושכת, אינם גורמים להזעה (כמו ספת עור בליל קיץ חם) ומתנקים בקלות מפליטות של תינוקות וקקי גב. 

כדאי גם לוודא כי קל להגיע , תוך ישיבה על הכורסא, לשולחן צד שנמצא בסמוך, וכך תהיה לנו גישה נוחה למים, לנייד , לשלט הטלווזיה או לשלט של המזגן, ולא נצטרך להזיז את היונקת או את התינוק שהרגע נרדם. 

  1. בטיחות – בקרוב יהיה בבית תינוק סקרן וזוחל, וחשוב שלא יוכל להפגע ממסילות הכורסא או שחלילה היא עלולה להתהפך או ליפול עליו. בכורסאות הנעות קדימה ואחורה חשוב לוודא כי יש מנגנוני בטיחות שמונעים מהקטנטנים להכניס אצבעות. בנוסף, מזכירה כי לפי ההמלצות לשינה בטוחה, מומלץ להמנע מלהרדם בכורסאות שונות, ובהן גם כורסאות הנקה, כשהתינוקת אצלנו בידיים.
  2. הסגנון העיצובי של הכורסא – האם מדובר בכורסא לחדר הילדים או לסלון? אולי לחדר השינה של ההורים? אלו יכולים להשפיע על גודל הכורסא, העיצוב וגווני הריפוד. אפשר לברר האם יש כריות הניתנות להחלפה או כיסויים צבעוניים הנמכרים יחד עם הכורסא ויאפשרו לשנות את העיצוב שלה בעתיד. 

אני ממליצה להתמקד בכריות או ריפוד בגוונים בהירים, בצבע אחיד ולא בהדפס שעלול למשוך את העיין של התינוק היונק, להגביר את הגירויים סביבו ואולי בכך אפילו להפריע להנקה שלווה ורגועה.

האם אנחנו צריכות לרכוש כורסת הנקה ייעודית או שכל כסא נדנדה אופנתי יוכל לעשות את אותה העבודה? שאלה מצויינת. כמובן שישנם כסאות נדנדה שבהחלט יעשו את העבודה ויאפשרו לך ולתינוקך את הזמן האינטימי והמיוחד יחד, בנוחות מירבית. ישנן משפחות שרוכשות באופן ייעודי כורסא להנקה, וכאלו ההופכות את כורסת הטלווזיה הגדולה והמרופדת לאחת כזו.

ובכל מקרה, מובטחות לכל בני המשפחה שעות הנאה, רוגע , חיבוקים ובילוי משותף על הכורסא החדשה שלכם, ולך הנקה והרגעה של התינוק בנוחות מירבית. 

הכותבת הינה יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, יועצת שינה לתינוקות ופעוטות, מלווה אימהות לאחר לידה ומנחת מעגלי אימהות. 

מוזמנות לעקוב אחריה באתר: www.leeronparenting

באינסטגרם: leeron.parenting

בפייסבוק: לירון פיאחוטה – יועצת הנקה IBCLC שינה ואימהות צעירה

ברייטקס פופלר המאפשר התקנת 3 כסאות בטיחות במושב האחורי של הרכב

ברייטקס פופלר

ברייטקס פופלר המאפשר התקנת 3 כסאות בטיחות במושב האחורי של הרכב הודות לרוחב כסא צר במיוחד רק 43 ס"מ בשילוב טכנולוגיית הידוק בנעילה Click Tight.

סייבקס מיוס 2022 סייבקס מיוס 3

סייבקס מיוס 2022 סייבקס מיוס 3

סייבקס מיוס 2022 סייבקס מיוס 3 הדגם החדש של העגלה ששברה את השוק סייבקס מיוס 2  במאמר זה נסקור את הדגם החדש והמעודכן לשנת 2022 של הסייבקס מיוס  לפני שתחיל את הסקירה כמה מילים על חברת Cybex  חברת סייבקס החלה את דרכה כחברה גרמנית קטנה ועצמאית שעסקה בפיתוח וייצור של סלקלים, מושבי בטיחות ועגלות.  בין […]

סקירת מוצר כסא בטיחות משולב בוסטר צר במיוחד גרקו סלים פיט 3 Lx

הורים רבים פונים אלינו בבקשה לכסא בטיחות צר שייתן פתרון למקרים הבאים: הראשון : הרכבת 2 מושבי בטיחות במושב האחורי של הרכב במצב כזה שיישאר מקום למבוגר אחראי שיוכל לתת מענה לילדים הקטנים במהלך הנסיעה. השני : הרכבת 3 כסאות בטיחות במושב האחורי של הרכב לילדים עם הפרשי גיל קרובים ששלושתם צריכים לשבת עם כיוון […]

מבחני ריסוק למושבי בטיחות

ילדה יושבת בכיסא בטיחות

לקבלת ייעוץ ע"י מתקין מוסמך ניתן להתקשר ל 050-5339030 מדי שנה מתקיימים מבחני ריסוק למושבי בטיחות, גם השנה נערכו המבחנים החשובים בהתאם לתקינה החדשה והמחייבת באירופה. כדאי לדעת כי התקינה האירופאית מסוג ELR נחשבת למועדפת בישראל, אך יש גם תקינה אמריקאית לפי התקן 213-FMVSS. ריבוי התקנים עשוי לגרום לבלבול אצל הצרכן בבואו לרכוש מושב בטיחות […]